De ce nu doare creierul: de unde ne vin “durerile de cap”

de: Gabriel Peneș
17 07. 2023

Poate că e greu de crezut, dar creierul, în sine, nu simte durerea. El este ca un „bufet suedez” format din diferite țesuturi și tipuri de celule, de la neuroni, la astrocite. Un lucru lipsește, totuși: fix receptorii de durere. Cu toate acestea, de unde ne vin „durerile de cap” ce ne strică, adesea, ziua?

De ce nu doare creierul

Sigur, cârcotașii ar putea argumenta că firește că creierul poate „simți” durerea, în sensul că acesta este singura modalitate prin care noi percepem durerea oriunde în organismul nostru. Iar asta se întâmplă pentru că creierul înregistrează senzația ca fiind rea. E adevărat, dar când vorbim de creier, în sine, ca organ, problema se schimbă.

De aceea, dacă cineva ți-ar atinge direct creierul sau i-ar crea acestuia o leziune, nu ai simți absolut nimic. Și asta deoarece țesutul creierului nu are receptori proprii de durere. Așa se explică și faptul că o operație pe creier se poate face chiar și în condițiile în care pacientul se trezește din anestezie.

„Acest lucru a fost demonstrat în procedurile neurochirurgicale, în care stimularea țesutului creierului în sine, la pacienții care erau treji, nu le-a cauzat nicio durere”, a explicat Dr. Nish Manek, pentru BBC Science Focus.

În acest context, nicio durere de cap nu este o durere provenită din creier, oricât de puternică ar fi aceasta și oricât de mult ar părea că aceasta este localizată în creier.

Durerea provine de fapt din straturile țesutului protector al creierului, aflat între acesta și craniu. Acest țesut are vase de sânge și receptori de durere proprii, astfel că, în anumite situații, aceștia se pot activa, ceea ce provoacă dureri de cap.

Durerile de cap de diferite tipuri au cauze diferite

De unde ne vin “durerile de cap”

Pe de altă parte, în restul corpului există tipuri speciale de receptori senzoriali numiți nociceptori a căror treabă este să alerteze sistemul nervos central când apar stimuli dăunători. Ei sunt de diferite tipuri și pot detecta orice, de la temperatură, la  substanțe chimice, presiune și chiar leziuni interne ale organismului.

Acestor nociceptori trebuie să le mulțumim pentru faptul că simțim durere când atingem accidental, de exemplu, un cuptor încins, ceea ce declanșează rapid mesajul „asta e prea fierbinte” către creier care dă propria comandă mușchilor mâinii să se retragă la fel de rapid.

Totuși, acest lucru nu explică de ce avem dureri de cap, dacă creierul, în sine, nu doare. În general, folosim această expresie când ne referim la dureri de cap, față și zona superioară a gâtului. Dar nu toate aceste dureri apar la fel, de aceea e necesar să cunoaștem de unde provin ele.

Deshidratarea

Durerea de cap este unul dintre cele mai întâlnite simptome ale mahmurelii. Una dintre principalele cauze ale acesteia este considerată a fi deshidratarea, ceea ce nu e ceva ce își planifici atunci când stai la un pahar prelungit cu prietenii. Dar consumul insuficient de apă, în general – mai ales în sezonul cald – te poate duce în situația de a avea nevoie de niște pastile contra durerii de cap.

Conform Harvard Health Publishing, nu există un consens în privința cauzei exacte a durerilor de cap provocate de deshidratare.. Este posibil ca mișcarea fluidului din afara creierului, pe măsură ce organismul încearcă să-și regăsească echilibrul intern, poate pune presiune pe membranele dintre creier și craniu.

Spre deosebire de creier, meningele are receptori de durere. De aceea, pe de altă parte, orice tip de infecție a meningelui: bacteriană, virală, parazitică sau fungică – are adesea drept unul dintre simptomele principale durerea de cap.

Dacă deshidratarea e cauza, atunci remediul cel mai bun este să bem apă.

Tensiunea

Un alt tip comun de durere de cap este cel cauzat de tensiune, generată adesea de stres și de problemele de somn.
Dacă te ridici de la birou după ore bune în care ai stat pe scaun și începe să te doară capul, probabil e vorba de durerea dată de tensiune. Durerea, în acest caz, vine de la mușchii feței sau ai gâtului și poate fi relativ ușor îndepărtată cu un masaj al zonelor tensionate sau cu pastile contra durerii.

Dacă te trezești cu dureri de gât de dimineață, probabil că ar trebui să iei în considerare schimbarea tipului de pernă pe care dormi. Durerile de cap matinale pot fi, de asemenea, un semn al bruxismului, adică scrâșnitul și frecarea dinților în somn, ceea ce ar merita un drum până la dentistul tău.

Dureri „înghețate” de cap

Cum le spune și numele, ele pot fi date de consumul de înghețată, ce poate duce la o senzație neplăcută de „înghețare” dureroasă a capului. Din fericire, asta nu are legătură cu vreo coborâre periculoasă a temperaturii creierului tău, ceea ce nu s-ar termina prea bine.

Mai degrabă, vasele de sânge din spatele gâtului se contractă când au de-a face cu produse foarte reci, înghețate, până să se dilateze la loc, dar într-un ritm lent. La unii ghinioniști, acest lucru poate declanșa o durere de cap ca răspuns al nervilor din zonă.

Migrenele

Este un termen folosit adesea greșit. Această tulburare este total distinctă de durerile de cap normale, ba, de fapt, unele persoane care suferă de migrene nu simt deloc vreo durere. Pentru cei care simt, totuși, durerea este, de obicei, foarte intensă și limitată la o anumită zonă a capului. Adesea, există și alte simptome neplăcute, precum greașa și sensibilitatea la lumină, ce pot dura câteva ore.

Unii pacienți experimentează și alte simptome neurologice, cu sau fără durerile aferente, ceea ce, la modul general, se numește „aură dureroasă”. Se estimează că 10% din populația SUA a experimentat asemenea migrene, iar oamenii de știință încă nu sunt siguri de cauza lor, deși fluctuația de hormoni din timpul ciclului mentrual este cunoscut ca fiind unul dintre factorii declanșatori.

Dureri multiple de cap

Din fericire, sunt destul de rare, dar cauzează dureri îngrozitoare, bruște, pe una dintre părțile capului. Durerea este localizată adesea în jurul ochilor și poate fi însoțită și de alte simptome, ca micșorarea pupilelor sau moleșeala ori umflarea pleoapelor.
Criza durează, în general, între 15 minute și 3 ore și poate să apară de mai multe ori pe parcursul aceleiași zile. De asemenea, după perioade de calmare, durerile de acest tip pot reveni la luni sau chiar ani distanță. Încă o dată, cauzele lor nu sunt foarte cunoscute. Medicația tipică analgezică nu este eficientă, dar există alte medicamente, precum și un tip de terapie cu oxigen care pot ajuta.